Divlji kesten

(Aesculus hippocastanum L.)


ZNAČAJKE: ljekovitost, kemijski sastav, otrovnost


KARAKTERISTIKE
Divlji kesten (Aesculus hippocastanum L.) je listopadno drvo koje može narasti do 35 metara visine i imati promjera debla do 2 metra. Mogu doživjeti do 500 godina. Krošnja je gusta i široko razgranata. Kora je tamnosmeđa, debela oko 1 cm, glatka, a starenjem postaje nepravilno ispucana i ljušti se u tankim ljuskama. Grančice su debele, prekrivene lenticelama za izmjenu plinova. Pupovi su nasuprotni, krupni, goli, smolasto ljepljivi, maslinastosmeđe do crvenosmeđe boje, svjetlije obrubljenih ljusaka. Listovi su nasuprotni, dlanasto sastavljeni od 5 -7 lisaka, smješteni na oko 15-20 cm dugačkim peteljkama, pri osnovi su suženi, a prije samog vrha širi. Cvjetovi su dvospolni, veliki i uspravni, sakupljeni u piramidalne grozdove dužne 20-30 cm, čaška ima 5 nejednakih lapova, 5 latica bijele su boje s izraženim žutim i rozim mrljama, prašnika je sedam, duži su od latica, a plodnica je nadrasla. Cvatu 7-8 dana u travnju i svibnju nakon listanja. Plodovi su veliki tobolci promjera oko 6 cm, imaju bodljikavu ovojnicu a unutra se nalaze po 1-3 krupne sjemenke koje su sjajno crvenosmeđe, čvrste i kožaste.

STANIŠTE
Prirodno stanište je nizinsko i brdsko područje jugoistočne Europe. Odgovara im vlažna i plodna tla bogata humusom, podnose sjenu, hladnoću i sušu.

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožava se sjemenom koje klija za 3-4 tjedna ako se posije u proljeće. Povremeno se uz stablo mogu pronaći male biljčice koje su niknule iz proklijalih plodova, te se samo presade prema želji.

LJEKOVITOST
Sjemenke u plodovima sadrže saponin i escin koji povoljno djeluje na stijenke kapilara i vena, te se tako koristi za liječenje bolesnih vena i kapilara, natečenih vena, hemoroida, teških i umornih nogu.

KEMIJSKI SASTAV:
Sjemenke divljeg kestena sadrže tanine, fitosterine, flavonske glikozide, bjelančevine, ulje, vitamine B1, C i K, polisaharide, mineralne soli i escin.

OTROVNOST:
Plodovi nisu jestivi za ljude. Oralno uzimanje divljeg kestena je otrovno, simptomi koji se pojavljuju su povraćanje, proljev, povećanje zjenica, a u težim slučajevima dolazi do gubitka svijesti.

Carstvo: Plantae
Koljeno: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Sapindales
Porodica: Hippocastanaceae
Rod: Aesculus
Vrsta: Aesculus hippocastanum