Čempres


(Cupressus sempervirens)

ZNAČAJKE: ljekovitost

KARAKTERISTIKE
Čempres (Cupressus sempervirens L.) je zimzeleno drvo koje naraste i do 35 metara visine tvoreći valjkastu ili piramidastu krošnju. Životni vijek čempresa je oko 400-500 godina. Deblo je uspravno, ravno, kora je debla tanka i siva, dugo glatka, ali starenjem postaje sivosmeđa do tamnosmeđa i uzdužno izbrazdana. Grančice su tanke i čeverouglaste. Tamnozeleni, tanki, ljuskasti, kratki listovi poput crijepova su smješteni na grančicama koje imaju smolne žlijezde. Cvjetovi su jednospolni i jednodomni. Cvatu od ožujka do svibnja. Češeri su kuglasti, veličine 3-4 cm i sastoje se od 8-14 odrvenjenih ljusaka. Ispod svake ljuske nose 8-20 svijetlosmeđih, usko okriljenih, spljoštenih sjemenki. Značajne su dvije forme: var. horizontalis (tzv. ženski) – ima horizontalne grane i široko kupastu krošnjuvar. pyramidalis (muški) – ima gustu, piramidalnu, stupoliku krošnju koja se suzuje na vrhu, grane su uspravne i priljubljene.

STANIŠTE
Prirodno stanište je područje istočnog Sredozemlja, u Hrvatskoj se smatra autohtonom vrstom na području Dalmacije. Nije osjetljiv na vrstu tla, dobro raste na kiselom i bazičnom tlu. Otporan je na visoke temperature i dobro podnosi sušu, osjetljiv je na mraz i niske temperature podnosi do -20°C.

RAZMNOŽAVNJE
Razmnožava se sjemenom ili tjera nove izboje iz panja. Češeri dozrijevaju dvije godine nakon oprašivanja, no ostaju na stablu još nekoliko godina.

LJEKOVITOST
Čempres se koristi kao antiseptik, diuretik, sedativ, a ima i antispazmatsko djelovanje. Češeri koji se skupljaju još kad su nedozreli i zelene boje, djeluju na proširene vene i hemoroide, te poboljšavaju cirkulaciju. Eterično ulje dobiveno iz grančica i listova koristi se dermalno kod problema s proširenim venama, hemoroidima te kao limfotonik.

Carstvo: Plantae
Koljeno: Pinophyta
Razred: Pinopsida
Red: Pinales
Porodica: Cupressacaeae
Rod: Cupressus
Vrsta: Cupressus sempervirens