Američki likvidambar

(Liquidambar styraciflua)

ZNAČAJKE: ljekovitost, uporaba

KARAKTERISTIKE
Američki likvidambar (Liquidambar styraciflua) je listopadno drvo koje može narasti visoko od 15 -20 m, iako u prirodnom okruženju naraste puno više. Posjeduje piramidalnu krošnju. Životni vijek mu je do 400 godina. Vrlo osebujno drvo jer ima sličnosti sa tri različite vrste. Grane imaju izbočine slične brijestu, listovi su slični javoru a plodovi kao od plantana. Kora je tamnosiva u početku glatka, a kasnije postaje gruba i ljuskava.
Listovi su naizmjenični, na peteljkama dužine 6–12 cm, imaju oblik zvijezde sa 5–7 vrhova i urezanim rubom.
Cvjetovi su jednospolni, skupljeni u uspravne glavice. Stvaraju se u proljeće.
Plodovi su bodljikave kuglice koje dozrijevaju tijekom jeseni i ostaju na stablu do proljeća. Plod je veličine 3-4 cm, sadrži velik boj kapsula, a svaka kapsula sadrži jednu ili dvije sjemenke. Razmnožava se sjemenkama i poludrvenim reznicama.

STANIŠTE
Živi u Sjevernoj i Srednjoj Americi, a u Europi se uzgaja kao ukrasno drvo. Stablo raste na plodnom, vlažnom i dreniranom tlu, te je otporno na onečišćenje zraka i niske temperature do -30°C. Najbolje uspijeva na sunčanom mjestu jer ne podnosi zasjenjena područja.


LJEKOVITOST
Kora je bogata smolom koja se može žvakati kao prirodna guma za žvakanje. U narodnoj medicini indijanci su je koristili za liječenje protiv kašlja, bolesti desni.


UPORABA
Drvo je tvrdo i se upotrebljavaju za izradu namještaja, podova i furnira.

SISTEMATIKA
Carstvo: Plantae
Koljeno: Tracheophyta
Razred: Magnolopsida
Red: Saxifragales
Porodica: Altingiaceae
Rod: Liquidambar
Vrsta: Liquidambar styraciflua