Obična breza


( Betula pendula Roth)

ZNAČAJKE : ljekovitost, kemijski sastav


KARAKTERISTIKE
Bijela breza (Betula pendula Roth) je listopadno drvo koje može narasti do 30 metara visine. Deblo je vitko, pogotovo u mladosti no starenjem se udeblja 40-60 cm u promjeru. Kora na mladim granama je glatka i bijela, guli se u tankim, u starosti postaje tvrda, debela, nepravilna i gruba a pogotovo u podnožju stabla i crna. Grane su viseće, mlade grane su crvenkastosmeđe, malo ljepljive, gusto prekrivene bradavičastim nakupinama. Pupovi su ljepljivi, uskojajasti, ušiljeni, dugi 3-8 mm, prekriveni brojnim zelenkastosmeđim do crvenosmeđim ljuskam zaobljenog vrha, postrani su slične veličine kao vršni i odstoje od grane. Listovi su naizmjenični, dugi 3,5-7 cm, široki 2-4 cm, trokutasti s dvostruko pilastim rubovima i na vrhu snažno zašiljenim, smješteni na peteljkama dugim oko 2-3 cm dugim koje se nalaze na dugačkim, tankim, obješenim grančicama. Cvjetovi su jednodomni, skupljeni u resama. Muški cvjetovi stvaraju se tijekom jeseni u početku uspravnim, kasnije visećim resama dužine 10 cm i nemaju dršku. Ženski cvjetovi pojavljuju se tek u proljeće, dužina im je 2-4 cm i smješteni su na uspravnim resama s drškama dugima oko 2 cm.

STANIŠTE
Rasprostranjena je u zapadnoj, sjevernoj i južnoj Europi te u dijelovima Azije. Raste pojedinačno ili u manjim skupinama, kod nas negdje tvori i gotovo čiste sastojine zbog kojih su mjesta dobila ime (Brezova kosa kod Moslavačke gore, Brezovo polje kod Psunja, Brezovačko polje kod Plitvica). Breza zbog lakog klijanja na svijetlim staništima i brzog rastom brzo osvoja staništa. Nalazimo je od brežuljkastog pojasa do 1900 m nadmorske visine, na svježim, pjeskovitim, glinenastim i kamenitim, kiselim tlima siromašnim hranjivim tvarima.


RAZMNOŽAVANJE
Razmnožava se sjemenom i vegetativno. Nakon oprašivanja vjetrom stvaraju se plodovi, okriljeni jednosjemeni oraščići dugi oko 2 mm koji dozrijevaju u srpnju i kolovozu.

KEMIJSKI SASTAV
Iz debla se u rano proljeće može dobiti sok koji sadrži do 2% šećera (glukoza, fruktoza), bogat je kalijem, kalcijem i željezom. U svježim listovima i lisnim pupovima breze nalazimo tanin, gorke tvari, saponin, smole, eterično ulje, dikarbonske kiseline, betulabin, betuloretinska kiselina, provitamin A, vitamin E i vitamin C.

LJEKOVITOST
Kora sadrži salicilnu kiselinu koja se koristila za ublažavanje bolova i umanjivanja groznice. U službenoj fitoterapiji danas se koriste listovi koji djeluju kao snažan diuretik i antiseptik pri liječenju bolesti bubrega, mokraćnog mjehura i gihta. Sadrži eterično ulje, tanin, gorke tvari i smolu u kojoj ima antiseptičkih i ljekovitih tvari (gvajakol, krezol), a u lišću antibiotičkih tvari (fitoncida) snažnog djelovanja.

Carstvo: Plantae
Koljeno: Magnoliopsida
Razred: Magnoliophyta
Red: Fagales
Porodica: Betulaceae
Rod: Betula
Vrsta: Betula pendula